dijous, 6 de maig del 2010

QUÈ ÉS UN LLIBRE D'ARTISTA?


És una definició múltiple, perquè donar una explicació en aquest cas sempre pressuposa tancar-ne d’altres. És una forma d’expressió per part d’un artista plàstic, on trobem la simbiosi de diverses combinacions del llenguatge i de la comunicació. Hi ha una gran varietat, un llibre pot ser el contenidor d’un text o pot ser una forma autònoma i independent, on imatges, paginació, il·lustracions i enquadernacions formen un tot unitari que dóna valor a l’obra. És un llibre on continent i contingut formen un tot, on hi ha una fusió de forma i tinença única, una obra.

Segons Ulises Carrión, a partir del s. XX la col·laboració entre artista i escriptor va començar a donar noves visions més personals. El "livre d’artiste" és el prototip de llibres que publicaven editors com André Vollard, on l’editor decidia l’estructura, el contingut i els materials, basant-se en els textos i dissenys d’un escriptor i d’un artista plàstic.

També han existit dos corrents molt diferenciats en l’art contemporani enfront al llibre d’artista, un molt relacionat amb el que és múltiple, les edicions amb tiratge, el llibre d’artista com a font de difusió, el segon és el llibre d’artista com a objecte artístic, lligat al concepte d’obra única. També cal diferenciar en el llibre que segueix una estructura de llibre, encara que no tingui text sinó que estigui basat en la imatge i el llibre objecte que es contradiu amb la idea de llibre com a mitjà de difusió, convertint-se en un objecte preciós.

Moreno&Soria

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada